Віталій Головня: Реалізація Стратегії зрошення – важливий напрям діяльності Мінагрополітики

Проведення в Україні меліоративної реформи дасть можливість для відновлення і максимального забезпечення сталого розвитку і сталого виробництва в країні. Про це наголосив заступник Міністра аграрної політики і продовольства Віталій Головня під час Всеукраїнського аграрного форуму, який проходить у Кропивницькому.
Він зазначив, що зміна клімату і посуха негативно впливають на врожаї. І вже протягом кількох років для Мінагрополітики реалізація Стратегії зрошення є одним з пріоритетних завдань.
«Ми багато робимо у напрямку розвитку і реалізації Стратегії зрошення та дренажу до 2030 року. Прийнято ряд важливих законопроектів. На сьогодні існує державна підтримка, яка вже другий рік поспіль в розмірі 200 млн грн доступна для товаровиробників, які працюють на меліорованих землях і для ОВК», – зазначив заступник Міністра.
Віталій Головня підкреслив, що сьогодні, 15 серпня, розпочався прийом заявок на бюджетну допомогу за напрямом «Державна підтримка сільськогосподарських товаровиробників, які використовують меліоровані землі та організацій водокористувачів».
Бюджетну допомогу зможуть отримати товаровиробники за проведення робіт з реконструкції та/або нового будівництва меліоративних систем, яким компенсують 50 відсотків вартості, але не більш як 26 500 гривень на 1 гектар оброблюваних угідь, та організації водокористувачів для відновлення, реконструкції, модернізації, капітального ремонту насосних станцій, яким теж компенсують 50 відсотків витрат.
Заступник Міністра зазначив, що за результатами роботи Форуму буде підготовлений лист до Президента України та Прем’єр-міністра з проханням внесення змін в законодавство для завершення меліоративної реформи, передачі меліоративних систем під управління «Держрибагентства» та вирішення питання ПДВ для державних організацій, на балансі яких знаходяться меліоративні системи.