ІІ меліоративний форум розпочав роботу

Народні депутати, керівництво Мінагрополітики, Держрибагентства, Програми USAID АГРО, представники новоутворених організацій водокористувачів, Всеукраїнської Аграрної Ради, Одеської ОВА, науковці, аграрії та інші взяли активну участь у форумі, який триває на Одещині.
???? Місцем проведення форуму стала саме Одещина, адже це той посушливий регіоні, який активно займає лідерські позиції у розвитку зрошуваного землеробства в країні.
???? Заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня поінформував присутніх про хід реалізації реформи меліорації земель в Україні.
???? «Наразі Мінагрополітики спільно з Комітетом Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, міжнародними донорами, фінансовими установами впроваджує реформу меліорації на тих засадах, які були започатковані Стратегією зрошення та дренажу в Україні на період до 2030 року.
Фактично, це стартап для нашої держави. На сьогодні вже запроваджені законодавчі засади для створення ОВК, у першому читанні прийнято законопроект про операторів державних меліоративних систем, завдяки міжнародними донорам запроваджено два проекти підтримки, які реалізовуються USAID АГРО. Водночас активну участь у реалізації реформи беруть і самі суб’єкти господарювання.
Так, наразі вже дві меліоративні системи зареєстровані у Державному земельному кадастрі. Впевнений, цей симбіоз держави, міжнародної спільноти та ОВК дасть той успішний результат до якого ми спільно крокуємо», – зазначив Віталій Головня.
???? Разом з тим перший заступник Голови Держрибагентства Тарас Кот звернувся до учасників заходу, зазначивши:
???? «На першому меліоративному форумі, який відбувся восени минулого року, ми міркували, як створювати ОВК та напрацьовували практичні кроки. Потім була проведена величезна робота фахівцями Мінагрополітики, Держрибагентства, управлінь водного господарства, наполегливо спільно з нами працювали водокористувачі і сільгоспвиробники. Тому на сьогодні ми маємо вже досить швидко результат, як для такої фундаментальної реформи – створення ОВК і розвиток всього сільського господарства. Впевнений, що позитивний ефект від реалізації реформи меліорації незабаром побачить вся країна».
???? Кульмінацією форуму став старт роботи нової дощувальної машини однієї з першоутворених ОВК в Україні «ВОДА ЖИТТЯ». Життєдайну вологу отримала кукурудза, яка росте серед спраглого степу завдяки зрошенню.
✅ Меліоративна реформа триває. Тандем зусиль народних депутатів, органів влади, місцевого самоврядування, Програми USAID АГРО, організацій водокористувачів неодмінно гарантує збільшення урожайності на зрошуваних землях України.

ІІ меліоративний форум розпочав роботу