Реформа управління інфраструктурою водного сектору – ключ до розвитку та відновлення зрошення і дренажу в Україні

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський обговорив із керівництвом Держводагентства та представником Всеукраїнської Аграрної Ради питання реформування системи державного управління гідротехнічною інфраструктурою водної галузі. Зокрема, йшлося про підготовку законопроєкту «Про об’єднання водокористувачів».
«Відповідна законодавча ініціатива сприятиме модернізації і розвитку зрошення та дренажу. Детальна та якісна інвентаризація об’єктів гідротехнічної інфраструктури, розуміння подальших принципів управління та розвитку гідротехнічної інфраструктури – перші кроки до асоціацій водокористувачів. Адже такі об’єднання – це ключовий інструмент не лише для розвитку аграрного сектору, нарощування експортного потенціалу України, але і мінімізації впливу змін клімату шляхом розширення функціоналу дренажних систем та регулювання водного режиму ґрунту і відновлення водно-болотних угідь», – акцентував Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський.
У рамках зустрічі була обговорена можливість впровадження пілотного проєкту із утворення суб’єкта господарювання державної форми власності та передачі в його управління об’єктів інфраструктури.
Зокрема, головою Держводагентства Валентином Шліхтою було запропоновано впровадження такого пілотного проєкту на Нижньодністровській зрошувальній системі на Одещині, за рахунок інвестиційних коштів європейських донорів.
Підводячи підсумки, Роман Абрамовський доручив керівництву Держводагентства прискорити процес розробки відповідного НПА для продовження роботи над ним вже у лавах Міністерства та підготовки для внесення на розгляд Кабінету Міністрів України і подання до Верховної Ради України.
Варто додати, що відповідна законодавча ініціатива має на меті:
? оптимізацію функцій і повноважень центральних та місцевих органів влади у сфері зрошення та дренажу
? утворення та функціонування організацій водокористувачів
? розвиток моніторингу зрошуваних та осушуваних земель
? врегулювання прав власності на зрошувальні мережі та передачу їх у довготривале безоплатне користування організаціями водокористувачів
? запровадження єдиного підходу до формування вартості послуги з подачі води на потреби зрошення.