День соборності України

Вітаємо, шановні колеги і друзі з Днем соборності України!
Вперше День соборності України відсвяткували у 1939 році в Хусті. Тоді це місто було столицею Карпатської України – чехословацької автономії. А офіційно святкувати День соборності в Україні почали лише у 1999 році після указу президента Леоніда Кучми. Щорічно в цей день відзначають важливу історичну подію, що відбулася в 1919 році – проголошення Акту злуки Української народної республіки і Західноукраїнської народної республіки. Також цього дня згадують підписання Четвертого Універсалу Центральної Ради. Це сталося роком раніше – 22 січня 1918 року. Цим документом проголошувалася повна незалежність УНР.
 Оскільки це свято пов’язане з процесом об’єднання українських земель, заходи, що проводяться 22 січня, покликані відобразити саме його. Мабуть, найбільш знаковий з таких відбувся в 1990 році і отримав назву “Живий ланцюг”. Тоді люди вишикувалися ланцюгом” від Києва до Львова та Івано-Франківська. За різними оцінками, участь у такій акції взяли до трьох мільйонів людей.
Тому важливо не лише належно оцінити вагомість самого факту возз’єднання українських земель в єдину соборну державу, а й врахувати помилки минулого, щоб не втратити української державності. Сьогодні ми маємо залишатися мудрими і розсудливими, виваженими в думках та ідеях, бо лише в єдності дій та соборності наших душ можемо досягти поставленої мети – побудови економічно і духовно багатої, вільної й демократичної України.