Білгород-Дністровському управлінню водного господарства 10 вересня виповнюється 35 років!

?Побудовано Білгород-Дністровську зрошувальну системи було в 1986 році . Зумовлено будівництво тим, що маючи в районі родючі землі, потребу в вирощуванні сільгосппродукції, наявність харчових переробних підприємств, та через малу кількість опадів і посушливий клімат неможливо було вирощувати високі врожаї, адже південь Одещини-це зона ризикованого землеробства.
В 80-90 роках на території Білгород-Дністровського району зрошування з державної меліоративної системи використовувалось при вирощуванні майже всіх культур і поливні культури давали високі врожаї. Площа зрошувальних земель району складає 14,5 тис.га, а вода для зрошення подається з р.Дністер по каналах загальною довжиною 49,7 км, по трубопроводу загальною довжиною 20 км. та внутрішньо господарської мережі – 346,7 км. Зрошувальні системи обслуговуються 17 насосними станціями, 56 гідротехнічними спорудами, 84 насосно – силовими агрегатами та 40 точок водовиділу, 6 гідропостів, низьковольтна електромережа на 14 трансформаторних підстанцій. Максимальна можливість подачі води для зрошення сільгоспугідь – 27,0 млн..куб м\рік, для цього маємо на головній насосній станції потужні насоси, які в 2020-21 році відремонтовано та налагоджено. Головним джерелом водопостачання води для зрошення є вода з р.Дністер. Цікаво, що головний водозабір РЗУ знаходиться на території Молдови. Вода по підводящому каналу довжиною 8,3 км( який частково теж територія Молдови) з р.Дністер подається до головної насосної станції, а далі по трубопроводу та відкритим каналах – на поля сільгоспвиробників Білгород-Дністровського району.
З 2011 року керівником Білгород-Дністровського МУВГ призначено Бурлак Бориса Івановича. Гарний менеджер та вмілий керівник, Борис Іванович зумів поступово організувати робочий процес таким чином , що кожного року водокористувачів та площі зрошення в районі збільшуються , запускаються в роботу ті насосні станції , які багато років не працювали, придбано нові одиниці техніки та обладнання, проведено ремонт будівель насосних станцій і управління, створено комфортні умови праці та придбано нові комп’ютери . Для порівняння у 2019р. полив здійснювався на площі 1200 га, а 2020р.вже полито 4700 га. Зміни клімату, посушливі літні умови змушують виробників сільгосппродукції звертатись до послуг з подачі зрошувальної води з держсистеми, для того щоб виростити врожай. Так в 2021 році договори на подачу води з Білгород-Дністровським МУВГ заключено з новими водокористувачами такими , як ДП ДГ « Андріївське», ФГ ім..Мічуріна, ФГ « Мрія» та інші.
? В 2020 р. за власні кошти було відремонтовано такі насосні станції НСП-7, НСП-8, НСП-9. В 2021р відремонтовано насосні станції НСП-2, НСП-3 та НСП-10 (2 агрегати), ці насосні станції не працювали 23 роки. Наразі відремонтовані насосні станції подають воду на зрошення на поля та забезпечують можливість мати по 2 врожаї господарствам, кожному новому водокористувачу у нас йдуть назустріч, незалежно від площі яку він буде зрошувати.
На території Білгород-Дністровського району ( а це тепер вже Саратський, Татарбунарський) знаходиться 100 штучних водойм – ставки і водосховища. Контроль за станом цих водойм і додержання умов та правил технічної експлуатації це теж один з напрямків роботи Білгород-Дністровського МУВГ. Ці водні об’єкти періодично обстежуються спеціалістами Білгород-Дністровського МУВГ, деякі з них надані в користування на умовах оренди. Орендарі водних об’єктів повинні дотримуватись умов та вимог водного законодавства, та вносити вчасно плату за оренду в.о.
Піклування про добрий стан наших джерел, струмків та організація заходів, спрямованих на поліпшення їх стану – теж наша робота!. Так в 2015-21 рр. спеціалістами нашого управління проводилась активна робота по прибиранню джерела Мирного на території Семенівської сільської ради та джерела Святого Іоана Сочавського, джерела Калинового, річки Сарата та інші. Після проведення робіт по прибиранню та розчистки, біля джерел було встановлено водоохоронні знаки.
Стабільна робота колективу управління та виконання покладених на нього завдань, залежить від професіональної майстерності кожного робітника, його ставлення до своєї справи. В колективі Білгород-Дністровського МУВГ шанують ветеранів, які передають свій досвід молоді. Так, зав. складом Кучма Т.М..працює з перших днів роботи управління, за час роботи проявила себе як принципова та відповідальна людина. Машиністи насосних станцій Гогуленко І.Д,. Дроботенко А.Г. та Заволович В.І. теж працюють з дати утворення управління. Начальник планового відділу Бойчук Т.Д. має стаж роботи 34 роки в управлінні, завжди працювала сумлінно та ефективно і на сьогодні є прикладом для молоді. Гарно працюють та мають грамоти і подяки провідний бухгалтер Саченко Н.М., інженер- електрик Білецький І.Г, токар Воронов М.О., та багато інших.
?В Білгород-Дністровському МУВГ створено і працює профспілкова організація, яка сприяє ефективній роботі підприємства та забезпечує постійний контроль за виконанням вимог законодавства з питань трудових відносин, організації та нормування праці. Профспілка надає матеріальну допомогу працівникам, які знаходяться в скрутному становищі в зв’язку з хворобою та інш.причин. Профспілка організовує туристичні екскурсії, цікавими та пізнавальними були поїздки колективу управління до м. Ужгорода , м.Вилково, на винзавод с.Шабо та екскурсія до етнопарку «Нью-Васюки».
?Ми пишаємось тим,що дійсно Білгород-Дністровське управління водного господарства перетворилось в сучасне підприємство, будівлі мають гарний естетичний вигляд, проведено ремонти та заміна дерев’яних вікон на пластикові, насосні станції технічно підготовлені до поливу пофарбовані та побілені. В планах на найближче майбутнє – енергозберігаюче опалення в зимовий час. А головне, є реальні плани на розвиток, маємо досвідчених спеціалістів та надію , що наша водогосподарська галузь буде розвиватись та розквітати!
Возможно, это изображение (13 человек, в том числе Борис Бурлак и Людмила Новак, люди стоят, на открытом воздухе и текст)
Нет описания фото.